Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Miért vásárolna mástól, ha olcsóbban is rendelhet közvetlenül tőlünk, a gyártótól?

A kukoricakeményítő alapú táska lebomlási folyamatáról néhány gondolat

A kukoricakeményítő alapú táska lebomlási folyamatáról néhány gondolat

Cégünk a kukoricakeményítőből készült táskát – az első forgalomba helyezése előtt - bevizsgálásra küldte a magyar ÉMI-TÜV SÜD Kft-hez.

A bevizsgálás eredményeképpen a Poly-Pack Kiskunhalas Kft ezen termékekre megkapta az MSZ EN 13432:2002 szabványnak történő megfelelésről a tanúsítványt, mellyel igazolni tudja, hogy a kukoricakeményítő alapú táska komposztálható, biológiai lebomlással hasznosítható csomagolás.

A Poly-Pack Kiskunhalas Kft ezen tanúsítvány birtokában kezdte meg a táskák gyártását és forgalmazását. Emellett saját kísérletet indított a lebomlási folyamat szemléltetésére. Egyszerű használati elemekkel megtöltött kukoricakeményítőből készült táskát felakasztott egy kültéri oszlopra 2018.02.15-én, ahol mindenféle környezeti hatás érheti és érte is. A táska idővel apró hosszirányú hasadásokkal úgymond „rongyolódni” kezdett néhány hónap alatt, a lebomlási folyamat ezennel még nem ért véget, folyamatosan történik.

Tudományos, kutatóintézetek által végzett vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy a kukoricakeményítő anyag a leggyorsabban az 50-60 Celsius fok közötti hőmérsékleten 90 nap alatt bomlik le. Megállapítást nyert továbbá a vizsgálati eredmények alapján, hogy szobahőmérsékleten, illetve a természetben adott változó körülmények között is elindul a bomlási folyamat, DE lassabban.

Összegezve tehát: a kukoricakeményítő alapú táska mind ipari, mind házi komposztálás során lebomlik. Ipari körülmények között - ahol állandóan megteremtett az optimális hő, pára stb. feltétel – bizonyítottan 90 nap alatt. A házi körülményeknél pedig lassabban, hiszen nem állandóak az időjárási körülmények. Másképpen viselkedik a táska bomlása sarki, fagyos területen és másképpen egy trópusi éghajlaton, hogy a két szélsőséget említsük. DE LEBOMLIK mindkettő módon!